Articles

Το σεξ και ο ορεινός δρομέας

In Προπόνηση on 21 Μαρτίου, 2010 by gortinios

                                                                                                                                         21 Μαρτίου 2010

Πώς οι σεξουαλικές περιπτύξεις πριν από τον αγώνα επηρεάζουν τις αγωνιστικές επιδόσεις

Ο άντρας μου κι εγώ παραδινόμαστε σε μια ρομαντική συνεύρεση τη νύχτα πριν τον αγώνα. Είναι μια συνήθεια που χρονολογείται από την αρχή της σχέσης μας, και πιθανότατα ξεκίνησε σαν ένα τερτίπι του άντρα μου για να μας φέρει γούρι. Όμως καθώς τα χρόνια και οι αγώνες κυλούσαν, αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε αν αυτή η προαγωνιστική τελετουργία είχε κάποια επίδραση στις αγωνιστικές μας επιδόσεις, καλή ή κακή.

Οι προπονητές συνήθως κάνουν κήρυγμα στους αθλητές να απέχουν από το σεξ πριν από τον αγώνα, ώστε να ανεβάσουν την αθλητική τους απόδοση. Ο Δρ Ουίλιαμ Ρόμπερτς, πρώην πρόεδρος του αμερικανικού Κολεγίου Αθλητιατρικής και  καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα, εξομολογείται ότι ο Τζο Νάμαθ, πρώην αστέρας του ποδοσφαίρου, αγνοούσε τις υποδείξεις του προπονητή του για προαγωνιστική αποχή από το σεξ. Ο ίδιος μάλιστα έλεγε ότι το σεξ έδινε τεράστια ώθηση στις αθλητικές του επιδόσεις.

Η πρακτική εξάσκηση τελειοποιεί

Ευτυχώς ο Δρ Τόμι Μπουν, ο οποίος κατέχει την έδρα της Φυσιολογίας της ‘Ασκησης στο κολέγιο του Σεντ Σκολάστικα στη Μινεσότα των ΗΠΑ, αποφάσισε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να μελετήσει το ζήτημα. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο βιβλίο του Το σεξ πριν από αγωνιστική εμφάνιση : Μύθοι και αλήθειες.

Στη μελέτη του Δρα Μπουν συμμετείχαν εθελοντικά 12 ζευγάρια ώστε να εξακριβωθεί αν η σεξουαλική πράξη 12 ώρες πριν από αγώνα επηρεάζει την αθλητική

απόδοση. Ο Δρ Μπουν υπέβαλε σε τεστ σε διάδρομο γυμναστικής, και αυτούς που είχαν κάνει σεξ αλλά και όσους δεν είχαν κάνει την προηγούμενη νύχτα. Διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν διαφορές στη φυσιολογία τους, όσον αφορά τις μετρήσεις αθλητικής απόδοσης, όπως η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου 2 max, η καρδιακή συχνότητα ή ο παλμός οξυγόνου.

Ο Δρ Μπουν συμπεραίνει ότι ακόμη και η “ενεργητική” σεξουαλική πράξη δεν είναι αρκετά επιβαρυντική για να επηρεάσει την αγωνιστική εμφάνιση της επόμενης μέρας.  «Η “ενεργητική” σεξουαλική πράξη για 5 λεπτά, που είναι η συνηθισμένη διάρκεια», λέει ο Μπουν, «καίει μόνο 20-30 θερμίδες, η δε παρατεταμένη και έντονη πράξη 40 λεπτών καίει μόνο 250 θερμίδες, ποσότητα που ισοδυναμεί με περπάτημα λίγων χιλιομέτρων». Ο Δρ Μπουν παραθέτει και άλλες δραστηριότητες που έχουν την ίδια μεταβολική αξία με το σεξ, όπως η κηπουρική και το καθάρισμα του σπιτιού. Προσωπικά, σίγουρα προτιμώ το φίκι-φίκι παρά να καθαρίσω το σπίτι, την παραμονή του αγώνα!

Εγκεφαλικό παιχνίδι

Ενώ η έρευνα έδειξε ότι το προαγωνιστικό σεξ δεν έχει καμία αρνητική επίδραση στη φυσιολογία του αθλητή, ο Δρ Μπουν εικάζει ότι οι ψυχολογικοί παράγοντες και μάλιστα το αν το προαγωνιστικό σεξ αποτελεί μέρος της συνηθισμένης σας ρουτίνας (ακόμη και το πρωί του αγώνα) ή όχι, είναι πιθανόν να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην αθλητική σας απόδοση. Επομένως, αν το σεξ είναι συνήθης πρακτική στη ζωή σας, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα έχει θετική επίδραση. Αν όμως η σεξουαλική σας ζωή  είναι γενικά φτωχή, και αποφασίσετε να την εμπλουτίσετε πριν από τον αγώνα, μπορεί και να επηρεάσει αρνητικά την αθλητική σας εμφάνιση.

Για παράδειγμα, ο άντρας μου λέει ότι το προαγωνιστικό σεξ είναι ο τέλειος τρόπος για να διώξει τη νευρικότητά του πριν από τον αγώνα και να χαλαρώσει, επειδή ξεκολλάει το μυαλό του από τον αγώνα. Ακόμα ισχυρίζεται ότι τον βοηθάει να κοιμηθεί πιο εύκολα. Για μένα, το σεξ έχει γίνει πια αναπόσπαστο κομμάτι της προετοιμασίας μας πριν τον αγώνα και με ηρεμεί, γιατί ξέρω ότι έχουμε τακτοποιήσει όλες τις άλλες εκκρεμότητες και επιτέλους ήρθε η ώρα να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε τον … αγώνα.

Ο Δρ Ρόμπερτς λέει ότι το ζήτημα αυτό έχει ελάχιστα μελετηθεί. Παρόλα αυτά η συμβουλή του είναι να το δοκιμάσουμε, «κι αν νιώθουμε σε θέση να αγωνιστούμε καλύτερα, τότε έχει καλώς».

Το προαγωνιστικό σεξ επηρεάζει διαφορετικά τους άντρες από τις  γυναίκες;
Ο Δρ Μπουν αναφέρει μια σύντομη έρευνα που έχει γίνει στην Ευρώπη, στην οποία παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στην απόδοση αθλητριών μετά από σεξουαλική επαφή πριν από την αγωνιστική αντιπαράθεση. Εντούτοις, ο Δρ Μπουν δεν πιστεύει ότι οι διαφορές στη φυσιολογία αντρών και γυναικών μπορεί να είναι πολύ μεγάλες.

Μην έχοντας λοιπόν επιστημονικά επιχειρήματα εναντίον του προαγωνιστικού σεξ και δεδομένου ότι τονώνει τις αθλητικές επιδόσεις κάποιων αθλητών, πιστεύω ότι ο άντρας μου κι εγώ θα διατηρήσουμε την παλιά μας συνήθεια. Έτσι, αν την παραμονή του αγώνα δείτε το αντίσκηνό μας στο ύπαιθρο να κουνιέται σε ρυθμούς ροκ, θα ξέρετε…

Από την πλευρά του γέλιου
 
– Το σεξ είναι φυσικό αντιισταμινικό και μπορεί να απελευθερώσει τη μύτη αν είναι μπουκωμένη.
–  Ο Τζον Χάρβεϊ Κέλογκ επινόησε τις νιφάδες καλαμποκιού (Corn Flakes), διότι πίστευε ότι ένα άνοστο, χωρίς κρέας πρωινό μπορούσε να μειώσει τη σεξουαλική ορμή.
 
Από την πλευρά των αριθμών
 
{ 20-30 }  Θερμίδες θα κάψετε στη διάρκεια σεξουαλικής επαφής κατά μέσο όρο 5 λεπτών. Τόσες καίτε όταν ασχολείστε με την κηπουρική ή το καθάρισμα του σπιτιού για ίση χρονική διάρκεια.
 
{ 360 }  Θερμίδες θα μπορούσατε να κάψετε στη διάρκεια 1 ώρας σεξ.
 
{ 2 }  Εβδομάδες από τη ζωή του περνά συνολικά ο μέσος άνθρωπος φιλώντας

Επιμέλεια: Ανδρέας Καλογερόπουλος
Μετάφραση :Φανή Αδάμ