Articles

Εγκεφαλική Προπόνηση

In Προπόνηση on 19 Φεβρουαρίου, 2010 by gortinios

                                                                                                                               17 Φεβρουαρίου 2010

4 τρόποι για να προπονήσετε τον εγκέφαλό σας

ΤΡΕΞΤΕ ΔΥΝΑΤΑ  Οι προπονήσεις στο γαλακτικό κατώφλι, οι διαλειμματικές και οι διαδρομές με γρήγορα σπριντ τερματισμού, δεν δυναμώνουν μόνο το σώμα σας. Η πειθαρχημένη εκτέλεση δύσκολων προπονήσεων ενισχύει επίσης την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και την επιμονή σας.

2 ΣΠΑΣΤΕ ΤΗ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ  Όταν σκέφτεστε ολόκληρη την απόσταση που έχετε να τρέξετε στον αγώνα ή στις προπονήσεις, τρομάζετε. Επομένως δεν σας μένει παρά να τη διαιρέσετε σε επιμέρους κομμάτια. Για παράδειγμα, αντιμετωπίστε έναν ημιμαραθώνιο σαν να ήταν 2 φορές 8 χλμ. συν ένα 5άρι χιλιόμετρα. Κάθε επιμέρους τμήμα θεωρήστε το ως έναν ξεχωριστό στόχο και καταστρώστε το ανάλογο στρατηγικό σχέδιο.

ΠΕΙΤΕ ΤΟ ΦΩΝΑΧΤΑ  Διαλέξτε μια θετική εμψυχωτική λέξη ή φράση, όπως «δυνατά» ή «κούνα τα χέρια σου», την οποία θα λέτε φωναχτά όταν τα πράγματα δυσκολεύουν στον αγώνα ή την προπόνηση. Επαναλάβετέ την όσο συχνά χρειάζεται, αντί να λέτε το γνωστό «Δεν μπορώ».

ΔΕΛΕΑΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ  Η μεγάλη διαδρομή δεν σας ενθουσιάζει; Υποσχεθείτε στον εαυτό σας ένα δώρο, μια σοκολάτα βιενουά ή ένα μασάζ, ώστε η προπόνηση να μην σας φανεί αγγαρεία.

ΣΦΥΓΜΟΜΕΤΡΗΣΗ

Ποιο είναι το μεγαλύτερο εγκεφαλικό σας εμπόδιο;
Η υπερβολική αυτοπεποίθηση  4%
Ο εκνευρισμός την ημέρα του αγώνα  13%
Η βεβαιότητα ότι θα αποτύχω  16%
Ο φόβος ότι θα εγκαταλείψω στη μέση του αγώνα  28%
Πιστεύω ότι δεν είμαι καλά προετοιμασμένος  39%
(τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα επί 3.983 ερωτηθέντων)

ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ
Κοιτώ μακριά σημαίνει τρέχω μεγαλύτερες αποστάσεις
Σύμφωνα με Γερμανούς επιστήμονες, οι δρομείς παρουσιάζουν καλύτερη δρομική οικονομία όταν εστιάζουν την προσοχή τους στον περιβάλλοντα χώρο, παρά στη φόρμα ή την αναπνοή τους. Η δρομική οικονομία είναι σαν τον δείκτη οικονομίας καυσίμου του αυτοκινήτου: Όσο λιγότερη ενέργεια χρειάζεστε για να τρέξετε σε κάποιον συγκεκριμένο ρυθμό, τόσο μεγαλύτερη απόσταση μπορείτε να καλύψετε.

Διατρέχοντας τους αριθμούς
925 χιλιοστόγραμμα καλίου περιέχει μια μέτρια ψητή πατάτα, τα οποία ισοδυναμούν με το 26% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας. Οι πατάτες έχουν την κακή φήμη ότι προσφέρουν κυρίως άχρηστες θερμίδες, όμως περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως το κάλιο, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της ενυδάτωσης του οργανισμού. Αντί λοιπόν να σκέφτεστε ότι δεν πρέπει να τρώτε ορισμένα φαγητά, φάτε ό,τι επιθυμείτε με μέτρο.

ΜΥΘΟΣ ή ΑΛΗΘΕΙΑ
Τίποτε δεν μπορεί να συγκριθεί με τον υπερβάλλοντα ζήλο –  ΜΥΘΟΣ
Οι σκληρές προσπάθειες που καταβάλλετε για να γίνετε καλύτεροι δρομείς, αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν σας λείπει ποτέ το ενδιαφέρον, αν όμως δεν κάνετε διαλείμματα ανάπαυσης όταν νιώθετε κουρασμένοι ή όταν έχετε ενοχλήσεις, θα βρεθείτε αντιμέτωποι με την εξάντληση ή κάποιον τραυματισμό.

«Δεν βοηθάει να οραματίζεστε τον τέλειο αγώνα. Καλύτερα με το μυαλό σας να φαντάζεστε όλα τα κακά ενδεχόμενα και με ποιους τρόπους θα καταφέρετε να τα ξεπεράσετε, ώστε να είστε έτοιμοι για όλα».

– Μπέρναρντ Λάγκατ, πρωταθλητής ΗΠΑ 2008 στα 1500 και 5000 μ.

Επιμέλεια: Ανδρέας Καλογερόπουλος
Μετάφραση: Φανή Αδάμ