Articles

«ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ»

In Υγεία και ευεξία on Αύγουστος 7, 2009 by gortinios

Η ενότητα “Ρωτήστε τον ειδικό” δημιουργήθηκε από την αρχή της λειτουργίας του dromeasclub.gr και καθιερώθηκε με στόχο να αποτελέσει έναν κόμβο επικοινωνίας ανάμεσα σε αθλούμενους και ειδικούς.

Από την ενότητα αυτή επιλέξαμε για σας, μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά και ενδιαφέροντα θέματα για την υγεία, την προπόνηση, την πρόληψη και τη θεραπεία, και σας τα παρουσιάζουμε θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο συμβάλλουμε ενεργητικά στην ενημέρωσή σας.

Φλεγμονή στην λαγονοκνημιαία ταινία
Ερώτηση

Kαλησπέρα, έχω μια φλεγμονή στην λαγονοκνημιαία ταινία. Έκανα μαγνητική και πιστοποιήθηκε. Έχω ακούσει ότι είναι η πάθηση των μαραθωνοδρόμων. Εγώ έκανα ένα λάθος, έτρεξα 2 μαραθώνιους σε 40 μέρες, ο ένας απ’ αυτούς ήταν βουνού. Τι πρέπει να κάνω για να θεραπευτώ, πόσο χρόνο κάνει να περάσει και αν θα έχω στο μέλλον ευαισθησία σ’ αυτό το μέρος.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση
Μια φλεγμονή στη λαγονοκνημιαία ταινία είναι αρκετά ύπουλη καθώς πολύ συχνά υποτιμάται από τους αθλητές, υποαντιμετωπίζεται με συνέπεια να υποτροπιάζει. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι: 

1) Να ξεκινήσεις μια αγωγή με ένα μη στερινοειδές αντιφλεγμονώδες, προκειμένου να υφεθούν οι ενοχλήσεις από τη φλεγμονή.
2) Να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας και ενεργητικής αποθεραπείας που θα σε βοηθήσει να επανέλθεις πιο ομαλά στις αθλητικές σου δραστηριότητες. 

Ο συνολικός χρόνος αποκατάστασης εξαρτάται από το βαθμό της φλεγμονής και από τον βαθμό πειθαρχίας σου στη θεραπεία. Πιθανός χρόνος αποκατάστασης οι 20-30 μέρες.

Για το dromeasclub.gr
Γεώργιος Χ. Παπαδοπούλης – Ορθοπαιδικός Χειρούργος
Τηλ.: 6974271427

Σαν συνεργάτης του dromeasclub και με την ειδικότητα του φυσικοθεραπευτή και αφού προηγήθηκε η απάντηση του συνεργάτη μας και ορθοπεδικού κ. Γ. Παπαδοπούλη, θα ήθελα να σου απαντήσω κι εγώ για το κομμάτι που αφορά την φυσικοθεραπεία.

Στις τενοντίτιδες αυτές που είναι πολύ συχνές στου δρομείς εφαρμόζουμε τοπική θεραπεία με (lazer- υπέρηχα -μάλαξη- ισομετρικές ασκήσεις ενδυνάμωσης απαγωγών, τετρακέφαλου, και οπίσθιων μηριαίων-παγοθεραπεία).

Σημαντική είναι η προοδευτική επανένταξη του δρομέα  στη αθλητική του δραστηριότητα και για να γίνω πιο συγκεκριμένος θα πρέπει αφού υποχωρήσει ο πόνος πρώτα στο περπάτημα, μετά θα πρέπει να ξεκινήσει το τρέξιμο και να σταματάμε πριν ξεκινήσουμε να πονάμε. Αμέσως μετά το τρέξιμο θα πρέπει να βάζουμε πάγο για να αποφεύγεται η επαναδημιουργία της φλεγμονής. Επίσης οι ασκήσεις θα πρέπει να συνεχίζονται για αρκετό χρονικό διάστημα.
Σε περίπτωση που δεν υποχωρήσει ο πόνος τότε με την συμβουλή του ορθοπεδικού κάνουμε τοπική ένεση κορτιζόνης.

Για το dromeasclub.gr
Γιώργος Ψαρογιάννης – Φυσικοθεραπευτής
Τηλέφωνο: 2102510212-6946907413

Πόνος στη γάμπα 
Ερώτηση
Έχω πόνο στην γάμπα εδώ και 6 μέρες, πως θα το ξεπεράσω; είμαι δρομέας
Φιλικά
Γιώργος 

Απάντηση
Ο πόνος στην γάμπα μπορεί να σημαίνει ένα απλό τράβηγμα μέχρι και μία θλάση. Αν πάρουμε την πρώτη περίπτωση ο πόνος υποχωρεί μετά από την πάροδο δύο-τριών ημερών. Στην περίπτωση της μυϊκής θλάσης ο πόνος μπορεί να παραμείνει για αρκετά μεγαλύτερο διάστημα. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να πάμε σε ένα φυσικοθεραπευτή.

Η φυσικοθεραπεία συνήθως περιλαμβάνει (διαθερμίες-ρεύματα –υπέρηχα -μάλαξη-διατάσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης αυτής).
Πολύ σημαντική είναι η μάλαξη, όπως και σε κάθε μυϊκή θλάση και οι διατάσεις επίσης. Καλό θα είναι να βάλουμε στα παπούτσια μας υποπτέρνεια για τον πρώτο καιρό που θα αρχίσουμε να τρέχουμε. (Και στα δυο παπούτσια).

Το τρέξιμο το ξεκινάμε όταν ο πόνος έχει υποχωρήσει στο περπάτημα και τρέχουμε ως το σημείο που δεν πονάμε. Αμέσως μετά κάνουμε διατάσεις του γαστροκνημίου  μυός και μετά βάζουμε πάγο.

Αφού ξεπεράσουμε τον τραυματισμό καλό θα ήταν να κάνουμε ένα πελματογράφημα το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε από που μπορεί να προέρχονται τέτοιου είδους τραυματισμοί, να μάθουμε επίσης τον τύπο πατήματός μας για να επιλέγουμε το σωστό αθλητικό παπούτσι και να κατασκευάσουμε σύμφωνα με αυτό (πελματογράφημα) ειδικούς πάτους.

Για το dromeasclub.gr
Γιώργος Ψαρογιάννης – Φυσικοθεραπευτής
Τηλέφωνο: 2102510212-6946907413

Επέλεξε το κατάλληλο έδαφος για να τρέχεις (χόρτο ή μαλακό χώμα είναι τα ιδανικότερα), άλλαξε παπούτσια. Αν οι ενοχλήσεις συνεχισθούν πέραν του 15μέρου ή επιδεινωθούν χρειάζεσαι κλινική διάγνωση

Για το dromeasclub.gr
Γεώργιος Χ. Παπαδοπούλης – Ορθοπαιδικός Χειρούργος
Τηλ.: 6974271427

Πάσχω από οστεοαρθρίτιδα 
Ερώτηση
Έχω κάνει χειρουργείο στο γόνατο χιαστό μηνίσκο χόνδρο τώρα μετά από 8 χρόνια υποφέρω από οστεοαρθρίτιδα και υπάρχουν περιοχές του χόνδρου που είναι γυμνές πονάω κάποιες φορές αρκετά ο γιατρός μου λέει ότι τώρα δεν γίνεται τίποτα ίσως όταν φτάσω στο απροχώρητο να βάλω πλαστικό γόνατο. Να συνεχίσω το τρέξιμο ή να το σταματήσω.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
 
Απάντηση
Η πιο εύκολη απάντηση θα ήταν να σταματήσεις. Επειδή όμως τυγχάνει να είμαι κι εγώ δρομέας σε καταλαβαίνω και θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω ώστε να επιλέξεις εσύ τι πρέπει να κάνεις. Ας πάρουμε από την αρχή τα πράγματα.

Εάν αυτή την στιγμή το γόνατο σου είναι πρησμένο και πονάει κατά το τρέξιμο, θα πρέπει να το ξεκουράσεις και να κάνεις φυσικοθεραπείες.(Τens-laser-υπέρηχα-ισομετρικές ασκήσεις τετρακέφαλου-και παγοθεραπεία.)

Μπορείς επίσης να βοηθηθείς στο σημείο αυτό και με κάποιο αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Εάν τώρα μετά από μερικές εβδομάδες το γόνατό σου ξεπρηστεί, δυναμώσει και το αισθάνεσαι αρκετά καλύτερα (δεν πονάει στο βάδισμα), τότε μπορείς σε ομαλό έδαφος να αρχίσεις σιγά-σιγά να τρέχεις.

Το πόσες φόρες την εβδομάδα και πόσο θα το καθορίσεις εσύ με οδηγό τον πόνο, το πρήξιμο και με το πως αισθάνεσαι το γόνατό σου την επόμενη ημέρα.
Σε γενικές γραμμές πάντως θα πρέπει να έχεις υπόψιν σου ότι θα πρέπει να αποφεύγεις τις υπερβολές (όχι καθημερινό και πολύ μακριάς διάρκειας τρέξιμο, βαθιά καθίσματα και γονατίσματα και πολλά σκαλοπάτια.)

Θα πρέπει πάντα να κάνεις ισομετρικές ασκήσεις τετρακέφαλου και παγοθεραπεία.
Προσωπικά πιστεύω ότι μην σταματώντας το τρέξιμο αλλά με μέτρο θα έχεις λιγότερα προβλήματα υγείας παρά να το διακόψεις τελείως.

Θα χαρώ πολύ να ξαναεπικοινωνήσεις μαζί μας και να μας ενημερώσεις για την πορεία της θεραπείας και της εξέλιξης του γόνατού σου.

Για το dromeasclub.gr
Γιώργος Ψαρογιάννης – Φυσικοθεραπευτής
Τηλέφωνο: 2102510212-6946907413

Προπόνηση για το Μαραθώνιο
Ερώτηση

Καλημέρα σας, επέλεξα το πρόγραμμα προπόνησης που προτείνετε για μαραθώνιο για 4 – 3,5 ώρες γιατί είναι αρκετά βατό για τις δικές μου δυνατότητες και την εν γένει αθλητική μου δραστηριότητα και ήθελα να σας ρωτήσω τα εξής:

1) μήπως τα εβδομαδιαία συνολικά χιλιόμετρα είνα λίγα (μ.ο. 52χλμ);
2) μήπως μπορείτε να μου προτείνετε κάποιο πλάνο για το fartlek; Σας ευχαριστώ και συγχαρητήρια για την δουλειά που κάνετε.

Ευχαριστώ
Γιώργος
 
Απάντηση
Φίλε Γιώργο αν θεωρείς πολύ εύκολο το πρόγραμμα και θέλεις να αυξήσεις λίγο τα χιλιόμετρα καλό είναι η αύξηση που θα κάνεις να μην είναι πάνω από 15%.

Η άποψη μου είναι ότι πολλές φορές άτομα που κάνουν έναν μαραθώνιο σε 4 ώρες υπερ-γυμνάζονται για αυτό δεν καταφέρνουν εύκολα κάποιο από τους στόχους τους. Οι αρχαίοι πρόγονοι μας έλεγαν ότι θα πρέπει να σταματάμε να γυμναζόμαστε πριν αρχίσουμε να "κοπιάζουμε ". 

Όσον αναφορά το δεύτερο θέμα με κάποιο τύπο προπόνησης fartleκ θα σου πρότεινα μια ωραία πυραμίδα με την οποία θα σου περνά και ευχάριστα ο χρόνος: 15" γρήγορα – 15" αργά, 30" γρήγορα – 30" αργά, 45" γρήγορα – 45" αργά, 60" γρήγορα – 60" αργά, 90" γρήγορα – 90" αργά, 2 min γρήγορα – 2 min αργά, 90" γρήγορα – 90" αργά, 60" γρήγορα – 60" αργά, 45" γρήγορα – 45" αργά, 30" γρήγορα – 30" αργά, 15" γρήγορα – 15" αργά. Ανάλογα με το πόση ώρα θέλεις να κάνεις αυτού του είδους προπόνηση μπορείς να ξαναρχίσεις την πυραμίδα.

Για το dromeasclub.gr
Μάρης Γιάννης – Προπονητής Φ.Κ.
Τηλ.: 6973340766

Πόνοι στη μέση & στα πόδια
Ερώτηση
Αγαπητοί φίλοι του running, παίρνω το θάρρος να σας γράψω γιατί έχω βρεθεί σ ένα μικρό αδιέξοδο. Είμαι 40 χρονών, 72 κιλά.
Από τα δεκαέξι έως τα τριάντα τρία δεν γυμναζόμουν καθόλου. Πριν από 6-7 χρόνια άρχισα το τρέξιμο σ ένα πάρκο στην περιοχή μου.
Οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις όμως, δεν με άφηναν να έχω συχνή επαφή με το άθλημα που τόσο με γέμιζε με αποτέλεσμα η φυσική μου κατάσταση να μην είναι σε καλά επίπεδα.

Από το 2003 ξεκίνησα κάθε Σάββατο ποδήλατο στο βουνό και γυμναστήριο 3 φορές την εβδομάδα. Το καλοκαίρι του 2007 έβαλα πρόγραμμα στο τρέξιμο και πήγαινα σταθερά 2 φορές την εβδομάδα. Η διαδρομή που ακολουθούσα ήταν 5,5 – 6 km με μικρές ανηφοροκατηφόρες. Παράλληλα πήγαινα γυμναστήριο 3 φορές την εβδομάδα, και κάθε Σάββατο για ποδήλατο στο βουνό.

Η φυσική μου κατάσταση άρχισε να στρώνει και όλα έδειχναν ότι πάνε προς το καλύτερο, μέχρι που ξεκίνησα να λαβαίνω μέρος σε αγώνες. Ο πρώτος αγώνας ήταν το 3ο Nike run. Mε ανέβασε πολύ ψυχολογικά και αποφάσισα να τρέξω μαζί με 3-4 φίλους στα 10 km που γίνονταν παράλληλα με τον Μαραθώνιο στην Αθήνα.

Τερμάτισα με χρόνο 56΄. Ο ενθουσιασμός μου ήταν τόσο μεγάλος ώστε κάποια προειδοποιητικά τσιμπηματάκια ανάμεσα στη λεκάνη και στη μέση δεν τα έλαβα υπόψη μου. Ξεκουράστηκα 2 μέρες και μετά ξεκίνησα πάλι το τρέξιμο στο πάρκο σε πολύ γρηγορότερους ρυθμούς. 2 φορές μάλιστα έτρεξα μαζί με ένα φίλο, σε ρυθμό αγώνα για μένα, και τότε αισθάνθηκα πόνους στο πάνω μέρος των ποδιών εκεί που συνδέονται με τη λεκάνη. Δεν έδωσα σημασία και σκέφτηκα ότι είναι από την κούραση.

Μετά από 5 μέρες ξαναπήγα για τρέξιμο αλλά ένιωσα πάλι τους ίδιους πόνους που στη συνέχεια εξελίχθηκαν σε πόνους στη μέση. Ξεκουράστηκα για 2 εβδομάδες και πήγα για τρέξιμο στις 6/12. Μετά από μισή ώρα άρχισαν πάλι οι πόνοι στη μέση. Σταμάτησα τρέξιμο, ποδήλατο και γυμναστήριο για ενάμιση μήνα.
Πήγα σε ένα ορθοπεδικό και μου είπε ότι δεν έχω τίποτα, κάποιος φίλος γυμναστής όμως μου είπε να προσέξω γιατί μπορεί να μου δημιουργήσει χρόνιο πρόβλημα. Πριν 2 εβδομάδες ξεκίνησα γυμναστήριο (χαλαρά χωρίς βάρη) αλλά μετά από τους ραχιαίους αισθάνομαι τη μέση μου βαριά. Θέλω τέλος του μήνα να ξαναρχίσω τρέξιμο αλλά φοβάμαι.

Επικοινωνώ μαζί σας μήπως σε κάποιον από σας έχει συμβεί κάτι παρόμοιο ή για να μου προτείνετε κάποιον εξειδικευμένο γιατρό να επισκεφθώ. Σας ευχαριστώ προκαταβολικά και συγνώμη για το μακροσκελές κείμενο.

Με εκτίμηση Θωμάς

Απάντηση
Θωμά γεια σου και χαίρομαι που το τρέξιμο απέκτησε ένα ακόμη φίλο.

Μου ανέφερες για κάποιους πόνους στη μέση, αλλά και κάποιους πόνους στο πάνω μέρος των ποδιών. Δεν μου διευκρίνισες όμως αν εννοείς μπροστά η πίσω.

Τώρα για τη μέση θα πρέπει να βγάλεις κάποια ακτινογραφία η ακόμα και μαγνητική που δείχνει με περισσότερη λεπτομέρεια. Έτσι θα μπορέσει και ο ορθοπεδικός να αποφανθεί εάν έχεις  κάτι και όχι στην τύχη.

Όσο αναφορά το πόνο στο πάνω μέρος των ποδιών που πιθανόν εννοείς μπροστά μεταξύ προσαγωγών και κοιλιακών μυών είναι κάτι που συμβαίνει αρκετές φορές (Σύνδρομο κοιλιακών- προσαγωγών), ξεκινάει από την μέση και πιάνει και τους παραπάνω μυς που ανέφερα.

Θέλει αρκετό διάστημα να περάσει (30- 45 ημέρες), αντιφλεγμονώδη φάρμακα και φυσικοθεραπεία (Διαθερμίες-tens-μάλαξη) τόσο στη μέση όσο και στους προσαγωγούς. Χρειάζεται καλή ενδυνάμωση των κοιλιακών μυών και καλές διατάσεις των προσαγωγών.

Η επανένταξη σου θα πρέπει να είναι προσεκτική και με σχετική πρόοδο.

Ευχαριστούμε που μας επέλεξες και θα είμαστε κοντά σου για να μάθουμε την εξέλιξη σου και για να σου δώσουμε περισσότερες συμβουλές εάν χρειαστείς.

Για το dromeasclub.gr
Γιώργος Ψαρογιάννης – Φυσικοθεραπευτής
Τηλέφωνο: 2102510212-6946907413
 
Έχω κοίλη μεσοσπονδυλίου
Ερώτηση

Έχω κοίλη μεσοσπονδυλίου. Το τρέξιμο επιβαρύνει; 

Ευχαριστώ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Απάντηση
Η κοίλη μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι ένα πολύ σύνηθες φαινόμενο σε πολλούς ανθρώπους. Κοίλη με κοίλη όμως διαφέρει. Υπάρχουν κοίλες που δεν σε ενοχλούν σχεδόν ποτέ αλλά και κοίλες που δημιουργούν πολύ συχνά προβλήματα.

Το τρέξιμο όμως σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις δεν είναι επιβαρυντικός παράγοντας για μια κοίλη αρκεί να μην γίνεται όταν βρισκόμαστε στην οξεία φάση όπου υπάρχει έντονος πόνος και σπασμός.

Σε αυτή την φάση χρειάζεται μόνo ανάπαυση και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Σε οποιαδήποτε άλλη φάση του προβλήματος όπως ανέφερα και παραπάνω το τρέξιμο δεν είναι επιβαρυντικό αρκεί όμως τα κιλά μας να μην είναι πολλά και να ασκούμε συχνά τους κοιλιακούς και ραχιαίους μυς.

Για το Dromeasclub.gr
Γιώργος Ψαρογιάννης – Φυσικοθεραπευτής
210 2510212

Πόνοι στην κνήμη 
Ερώτηση

Καλή σας ημέρα! Ενώ καλά προπονημένος, νιώθω κάθε φορά στο τρέξιμο στην ευθεία και αφού διανύσω περίπου 1 με 2 χλμ. ένα έντονο πόνο στην κνήμη του αριστερού ποδιού που εκτείνεται από το πέλμα έως λίγο κάτω από το γόνατο. Τον ίδιο πόνο δεν τον νιώθω στις προπονήσεις βουνού. Μερικές φορές περνάει ο πόνος μετά από 10 γύρους άλλες φορές όχι. Έχετε άποψη για το τι μπορεί να συμβαίνει; 

Με φιλικούς χαιρετισμούς, Γιώργος 

Απάντηση
Γεια σου Γιώργο, και χαιρόμαστε πολύ που επικοινώνησες μαζί μας.

Από την πλευρά μας αν και πάντα δεν υπάρχουν όλες οι πληροφορίες και οι λεπτομέρειες για το κάθε πρόβλημα αλλά πάντα με καλή διάθεση και από την πολύχρονη εμπειρία που έχουμε στις αθλητικές κακώσεις προσπαθούμε να σας δώσουμε αρκετά ακριβείς και κατατοπιστικές απαντήσεις καθώς και θεραπεία για τα προβλήματα σας.

Αν κατάλαβα καλά θα πρέπει να πονάς στην εσωτερική επιφάνεια της κνήμης.
Αυτό είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύνδρομο για τους δρομείς και ονομάζεται περιοστίτιδα της κνήμης, ( φλεγμονή στο περιόστεο της κνήμης ).

Αυτή μπορεί να προέλθει από την απότομη αύξηση της προπόνησης, από την αλλαγή εδάφους που εκτελείται η προπόνηση, από την κακή επιλογή των παπουτσιών, και από το λάθος πάτημα (φόρτιση) των ποδιών μας.

Την απότομη αύξηση της προπόνησης αλλά και την αλλαγή εδάφους μπορείς και μόνο σου να την καταλάβεις.
Όσο αναφορά τώρα την επιλογή των παπουτσιών και το λάθος πάτημα που σχεδόν έχουμε οι περισσότεροι άνθρωποι, θα πρέπει να κάνεις κάποιο φασματογράφημα να μάθεις τον τύπο του πατήματος σου ώστε πρώτα να επιλέγεις τα σωστά παπούτσια και δεύτερον να τοποθετήσεις πέλματα σε αυτά έτσι ώστε να ρυθμίσεις σωστά το πάτημα σου.

Η θεραπεία τώρα σε πρώτη φάση συνιστάται στην ελάττωση λίγο της προπόνησης, στις καλές διατάσεις του γαστροκνημίου μυός, και στην εφαρμογή ψυχρών επιθεμάτων πάντα μετά από το τρέξιμο.

Εάν ο πόνος επιμένει τότε θα πρέπει να επισκεφτείς κάποιο φυσικοθεραπευτή και να κάνεις τοπικά δινόλουτρα, υπέρηχα και καλή μάλαξη στον γαστροκνήμιο δημιουργώντας έτσι υπεραιμία για να παρασυρθεί η φλεγμονή.

Πρέπει πάντως να έχεις υπόψη σου ότι η περιοστίτιδα είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί συχνά τους δρομείς και μάλιστα  παραμένει για αρκετό χρονικό διάστημα (4-8 εβδομάδες ).
Για οτιδήποτε παραπάνω χρειαστείς μην διστάσεις να επικοινωνήσεις ξανά μαζί μας.

Για το Dromeasclub.gr
Γιώργος Ψαρογιάννης – Φυσικοθεραπευτής
210 2510212

Έχω “Οστικό οίδημα”
Ερώτηση
Επειδή έχω πρόβλημα με το γόνατο μου και συγκεκριμένα "οστικό οίδημα" θα ήθελα να μάθω σχετικά με τον τρόπο θεραπείας και το διάστημα που απαιτείται όσον αφορά την αποθεραπεία 

Απάντηση
To OΣΤΙΚΟ ΟΙΔΗΜΑ είναι μια κατάσταση η οποία οφείλεται σε ισχυρή κάκωση του οστού χωρίς όμως να έχει συμβεί κάταγμα (π.χ. μια οστική θλάση μπορεί να δημιουργήσει οίδημα οστικό). Απαιτείται αποφόρτιση του πάσχοντος σκέλους, χρήση βακτηριών μασχάλης έως της υποχώρησης του οιδήματος. Φυσικά πριν από την επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες καλόν θα είναι να υπάρχει και μια εκτίμηση από Ορθοπαιδικό. Πιθανός χρόνος αποθεραπείας: 1-1,5 μήνας.

Για το dromeasclub.gr
Γεώργιος Χ. Παπαδοπούλης – Ορθοπαιδικός Χειρούργος
Τηλ.: 6974271427

Ερώτηση
Καλό μεσημέρι. έχω επικοινωνήσει μαζί σας πρόσφατα ρωτώντας για το οστικό οίδημα απ’ το οποίο υποφέρω. έτυχα απάντησης και σας ευχαριστώ γι’ αυτό. θα ήθελα να με ενημερώσετε σχετικά με την μέθοδο αποθεραπείας (π.χ. τι φαρμακευτική αγωγή ακολουθείται ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί). 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Απάντηση
Η Θεραπεία που απαιτείται περιλαμβάνει :
1) Αποφόρτιση με τη χρήση βακτηριών μασχάλης
2) Χρήση αναλγητικών επί πόνου
 Η αποθεραπεία και τι μορφή αυτή θα έχει θ’ αποφασιστεί μετά από την υποχώρηση του οιδήματος, το οποίο θα πιστοποιηθεί με μαγνητική τομογραφία. Ενδεχομένως να απαιτηθεί φυσικοθεραπευτική υποστήριξη. Αυτό είναι κάτι που θα κριθεί από τον κλινικό Ορθοπαιδικό την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Για το dromeasclub.gr
Γεώργιος Χ. Παπαδοπούλης – Ορθοπαιδικός Χειρούργος
Τηλ.: 6974271427

Εγκεφαλικό επεισόδιο
Ερώτηση

Γεια σε όλους σας.
Είμαι 42 ετών και έχω αρχίσει να προπονούμαι από το 2005. Αιτία ένα ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο. έχω φτάσει σήμερα σε κάθε προπόνηση μου να γράφω 12-14 χιλιόμετρα την φορά , 3-4 φορές την εβδομάδα. το ερώτημα μου είναι θα μπορέσω να βγάλω έναν μαραθώνιο που είναι και το όνειρο μου; Και δεν τo λέω από πλευρά προπόνησης γιατί είναι κάτι που πλέον μπορώ να κάνω για απαιτητικούς αγώνες, αλλά από πλευράς έντασης και διάρκειας αυτής σε έναν αγώνα 42 χλμ. 

Αυτή την ερώτηση  σας απευθύνω όχι για να πάρω το ο.κ  αλλά για να ακούσω την γνώμη ανθρώπων με την ίδια οπτική γωνιά όσον αφορά την αντιμετώπιση του τρόπου ζωής μας και του κορμιού που μας φιλοξενεί. 

Με μεγάλη εκτίμηση και σεβασμό Κώστας

Απάντηση
Για ν’ απαντηθεί το ανωτέρω ερώτημα θα πρέπει να γνωρίζουμε την αιτία που προκάλεσε το εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι εντάσεις και η πίεση που αναπτύσσεται σ’ ένα μαραθώνιο δρόμο είναι μεγάλη και δεν μπορεί κανείς με σιγουριά αν δεν έχει περισσότερα στοιχεία. Η γνώμη μου είναι πως πριν το αποφασίσεις κάνε πρώτα έναν εκτενή εργαστηριακό έλεγχο που θα δείχνει και τη φυσική και βιολογική σου κατάσταση.
Για το dromeasclub.gr

Γεώργιος Χ. Παπαδοπούλης – Ορθοπαιδικός Χειρούργος
Τηλ.: 6974271427

Advertisements

5 Σχόλια to “«ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ»”

  1. καλησπερα,υποφερω απο περιοστιτιδα κνημης και στα 2 ποδια (στα ιδια σημεια).Εχω κανει σπηνθιρογραφημα το οποιο εδειξε περιοστιτιδα και οχι καποιο καταγμα κοπωσης.Επισης εχω βγαλει και αξονικη τομογραφια η οποια ηταν καθαρη.Πριν κανω ολα αυτα επαιζα με καποιους πονους για 3 μηνες ποδοσφαιρο και για αυτο οταν τελειωσε το πρωταθλημα αποφασισα να κανω σωστη αποκατασταση.εδειξα τις εξετασεις σε ορθοπεδικο,και εχοντας πληρη αποχη απο καθε δραστηριοτητα για ενα μηνα ,μου ειπε να κανω θεραπειες με κρουστικο υπερηχο,εκανα 8 συνεδριες και ξεκινοντας παραλληλα τρεξιμο ειδα στην αρχη μεγαλη διαφορα,ο πονος ειχε φυγει τελειως .Σταδιακα ανεβαζα ρυθμους τρεξιματος συμφωνα με τις οδηγιες του γιατρου.το τρεξιμο γινοταν σε μαλακο εδαφος με χορτο ,πανινο παπουτσι και ορθοπεδικους πατους υστερα απο πελματογραφημα.υστερα απο 3 βδομαδες τρεξιματος εφτασα σε προπονηση μεχρι 65 % ανοιγμα.οι πονοι εχουν εμφανιστει ξανα και εχω απελπιστει.δεν μπορω να βρω μια μονιμη λυση στο προβλημα μου.θα ηθελα τις συμβουλες σας γιατι ειμαι ετοιμος να σταματησω το ποδοσφαιρο αν και ειμαι 27 ετων.

  2. Oστική θλάση στον εξω μηριαίο κόνδυλο?

  3. Ερώτηση

    Καλησπέρα!!Εχω κανει το 2006 χειρουργειο εσω μηνισκου(μηνισκεκτομη) κ προσθιου χιαστου..Τα τελευταια 2 χρονια υποφερω απο εναν πονο που δεν μπορουσα να εντοπισω απο που προερχοταν αλλα σιγουρα δεν πονουσα στο γονατο..Οταν πηγαινα σε διαφορους γιατρους και με ρωτουσαν για τον πονο και απλα εξηγουσα οτι ενιωθα να εχω ενα σαπιο(συγνωμη για την αποτυχημενη περιγραφη)κοκαλο. Προσφατα επισκεφθηκα καποιον χειρουργο ορθοπεδικο και κοιταζοντας την τελευταια μαγνητικη πιθανολογησε οτι μπορει να προερχονταν απο τον χονδρο..Κανοντας μια νεα μαγνητικη μου ειπε οτι εχω ενα τεραστιο οστικο οιδημα στο κνημιαιο κ οτι για 2 το ελαχιστο μηνες πρεπει να κανω χρηση βακτηριων..Υπαρχει καποια αλλη λυση;;;Η φυση της δουλειας μου δεν με βοηθαει να κανω χρηση βακτηριων για τοσο μεγαλο χρονικο διαστημα κ δεν μου επιτρεπει να απουσιασω παραπανω απο ενα μηνα…(Η βλαβη στον χονδρο υπαρχει αλλα οχι σε τετοιο βαθμο ωστε να υποβληθω σε καποιο χειρουργειο)…Εχω εξαντλησει καθε υπομονη και καθε αντιφλεγμονωδη που υπαρχει και απλα ψαχνω μια Λυση..

  4. Γεία σας είμαι αθλητής-διαιτητής ποσοσφαίρου και έχω περιοστίτιδα και στα δύο καλάμια 4 χρόνια,με λίγα λόγια έχω δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα~άπειρες φυσικ/πείες με 3 διαφορετικούς και σε 3 ορθοπαιδικούς έχω βγάλει ακτινογραφίες και μαγνητική, τόνους πάγου πολλά αντιφλεγμονώδη, πάτους από πελματογράφημα, μέχρι και ενέσιμα ένζυμα έχω κάνει,ομοιοπαθητική και βότανα λάδια αθλητικό μασάζ βελονισμό κρουστικό υπέρηχο και όλο και κάτι θα ξεχνάω,όταν αυξάνονται οι υποχρεώσεις και πονάω περισσότερο απελπίζομαι και μου τσακίζει την ψυχολογία.Τι άλλο πρέπει να κάνω;Πως φεύγει αυτή η κατάρα;

  5. καλησπέρα. Έχω κάνει μαγνητική γονάτου & Ο.Μ.Σ.Σ.το πόρισμα της μαγνητικής για το δεξί γόνα είναι:ρηξη έξω μηνίσκου,Χονδροπαθεια επιγονατίδας με έλλειμμα GRADE IV εύρους 13 χιλ. με αρχόμενο υπαρθρικο οστικό οίδημα, μικρή συλλογή ιγνυακού βόθρου 4εκ.(οι πόνοι ειναι αφόρητοι εδώ και 1 μήνα( δεν μπορώ ούτε να περπατήσω πολύ,ούτε σκάλες,ούτε ποδήλατο, ούτε κολύμπι).
    Όσο αφορά την Σ.Σ η μαγνητική έδειξε καθίζηση του Ο4-Ο5 με οπίσθια προβολή 4 χιλ.προκαλει ήπια πίεση του μηνιγγικού σάκου και εφάπτεται της αριστερής Ο5 ρίζας. οστικό οίδημα των επιφυσιακων πλακών με ήπια σκιαγραφική πρόσληψη.
    Θα ήθελα την συμβουλή σας πως να αντιμετωπίσω την κατάσταση γιατί έχω δοκιμάσει τα τελευταία 2,5 χρόνια ( αντιφλεγμονωδες χάπια, πάγο,σκονάκια donarot,ενδυνάμωση τετρακέφαλου, κορτιζόνη) αλλά τίποτα πλέον!Επαγγελματιας γυμναστria
    ευχαριστω

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: